Få hjælp til din egenomsorg

Julen er traditionelt set en tid for glæde, kærlighed og samvær, men for nogle kan tanken om at skulle holde jule med familien udløse angst og modstand. Her vil jeg kaste lys på de problematikker, der er ved at holde jul i en dysfunktionel familie. De svære overvejelser der kan være i forhold til at ville bryde med familien eller holde jul alene. Vigtigst af alt, hvordan du kan finde støtte og bevare din egenomsorg i det hele.

At skulle håndtere en dysfunktionel familie i juletiden, kan være en emotionel udfordring. Konflikter, gamle sår og uafklarede problemer kan intensiveres, hvilket skaber en ubehagelig atmosfære og sætter dit nervesystem under pres: Det kræver ekstra fokus og opmærksomhed at bevare selvværd og egenomsorg.

Fem gode ideer, for at bevare din integritet og egne grænser i mødet med dine svære relationer.

  1. Forventningsafstemning: Kommuniker klart og tydeligt, hvilke ønsker og forventninger du har til juletiden. Foreslå hvad du vil deltage med, hvor lang tid du er med mm. F.eks.: ’Mit forslag er, at jeg kommer 24.12. Jeg tager gaver med. Er der brug for hjælp til maden, vil jeg gerne hjælpe. Hvis jeg må sove hos jer, er det fint. Jeg tager hjem igen 25.12’. Det er ikke altid, vi kan få det vi gerne vil. Men vi kan altid gøres os selv bevidst, med hvad vi ønsker.
  2. Kommunikation: Åben og ærlig kommunikation kan være nøglen til at sætte sunde grænser. Udtryk dine behov og forventninger på en respektfuld måde. Lyt også til, hvad den anden siger.
  3. Planlæg Alternativer: Overvej alternative julefejringsmuligheder, såsom at samles med venner eller deltage i offentlige arrangementer, hvor du kan føle dig tryg og hvor du opnår energi og glæde.
  4. Prioriter dig selv: Sæt din egenomsorg i fokus. Giv dig selv tilladelse til at sige nej til situationer, der dræner din energi, og sørg for at skabe tid til selvomsorg, f.eks. ved at gå en tur for dig selv eller planlægge aktiviteter du godt kan lide.
  5. Hav fokus på din vejrtrækning: Når vi bliver bange, når gamle traumer dukker op, når vi føler os truet. Så bliver vores vejrtrækning overfladisk. Dermed mister vi lettere kontakten til os selv og roen. Det er helt naturligt. Derfor er det godt allerede i dag at træne dig selv i at: ’mærke dine fødder i gulvet. Numsen på sædet. En hånd på maven og en hånd på hjertet. Træk vejret ind gennem næsen. Pust ud gennem munden. Mærk hvordan hjerterytmen føles mere rolig. Mærk maven udvide sig og trække sig sammen. Der er intet rigtigt eller forkert i denne opmærksomhed. Forsæt med denne rytme lidt tid. Kom hjem til dig selv igen.’

Hvorfor opstår modstand og angst?

Modstanden og angsten ved at skulle være sammen med familien kan have dybere rødder i udviklingstraumer. Uafklarede følelser fra barndommen kan manifestere sig under familiesammenkomster, og angst kan opstå som en beskyttelsesmekanisme.

Husk at række ud efter hjælp

Det er altid lettere at rumme egne følelser, når vi har gode relationer, der kan lytte til os. Sørg for at række ud efter venner eller andre relationer, hvor du føler dig tryg og bed dem om at lytte til dine følelser.

At håndtere angst for at skulle holde jul med familien, er en udfordrende rejse. Du er ikke alene. Ved at sætte sunde grænser, overveje alternative muligheder, trække vejret, fysisk flytte dig, hvis en situation eskalerer og ved at inddrage terapi. Kan du arbejde hen mod at opløse negative mønstre og få en mere givende og nærende energi for og til dig selv.

Denne hjemmeside bruger cookies. Ved at fortsætte med at bruge denne side accepterer du vores brug af cookies.